Kan man låne penge uden NemID?

NemID blev indført i 2010. Der er flere grunde til NemID. Den ene er datasikkerhed. I starten af 2000’erne begyndte nethandlen at vokse støt og stærkt. I kølvandet af online handlen voksede også online kriminaliteten.

Ulempen, når alt foregår online, er, at når din computer er hakket, så ligger alt åbent. En dygtig hakker kan se og endda kontrollere alt, du foretager dig på din PC. Mange fik stjålet deres identiteter eller deres kreditkortoplysninger, og nogle fandt endda deres bankkonti tømt.

Der var brug for noget helt nyt

Der var tydeligvis brug for nogle ekstra sikkerhedstrin. Men hvad, og hvordan? Problemet med datasikkerheden var, og er, globalt. Forskellige lande har fundet på forskellige løsninger.

I nogle lande har man indviklede systemer med en elektronisk nøglegenerator. Vores NemID er genial, fordi den er så simpel, som det overhovedet kan være. I en situation hvor den sofistikerede højteknologi er sårbar, gik man simpelthen den modsatte vej: En lap papir med krypteringsnøgler skrevet på.

Alt der er online kan hakkes. Men selv verdens dygtigste hakker må melde pas, når den nødvendige nøgle står på et stykke papir.

Hvorfor låne penge uden NemID?

Spørgsmålet bør egentligt ikke være, om man kan låne penge uden NemID, men hvorfor nogen ville gøre det. Alle de populære forbrugslån sker i dag online. Og her er NemID simpelthen den ene sikre standard, vi har. NemID er sikker og brugervenlig. Så hvorfor ikke bruge den?

Alle, der er lovligt bosat i Danmark, har en NemID. Alle myndigheder, alle banker og pengeinstitutter bruger den. Hvis du vil tage et lån i Danmark, skal du være lovligt bosat her. Og din NemID er netop bevis på, at du er. Ofte kræver det også at du ikke er RKI registreret, eller er på kontanthjælp, det er dog stadig muligt på trods af RKI og kontanthjælp.

Når du ikke vil bruge din NemID, skal du bekræfte din identitet på anden måde. Det er ikke kun mere indviklet, men tager også mere tid.

Mulige grunde for ikke at bruge NemID til at låne penge

  • Nogle mennesker har simpelthen ikke tillid til systemet. Danmark er et frit land, så den holdning må man gerne have. Den gør ikke livet nemmere, men hvis du vil have det sådan, så er det fint.
  • Du har tabt dit nøglekort eller kan ikke huske dit NemID login. I så fald er den nemmeste måde faktisk, at få styr på det. Det tager kun et par dage at få et nyt nøglekort med posten. Hvis du har beskyttet adresse, kan du ikke få nøglekortet med posten. Så skal du hente det i banken eller hos kommunens servicecenter.
  • Du er fritaget fra at bruge NemID. Man kan faktisk søge om fritagelse fra at bruge Digital Post. Du skal henvende dig til kommunen, hvis du ønsker dette.

Når du for eksempel ikke har nøgler tilbage på nøglekortet og skal bruge penge med det samme, så er det IKKE løsningen at få et lån uden NemID. Det vil nemlig tage flere dage at få et lån på den måde. Så er det hurtigere at få tilsendt et nyt nøglekort. Online ansøgningen om et forbrugslån med NemID tager nemlig kun et par minutter.

Den gammeldags metode

Mange har måske allerede glemt, hvordan vi bekræftede vores identiteter inden NemID. Også det kunne være forskelligt fra land til land. I Danmark har stort set alle et rejsepas eller et kørekort. Men sådan er det ikke nødvendigvis i alle lande. Så du kan let få et rentefrit lån, som er rentefrit i op til 60 dage, hvilket mange vælger.

I UK for eksempel er der mange, der ikke har et pas eller kørekort.

Hvad brugte man så? Et brev fra en eller anden offentlig institution eller organisation var officielt accepteret som identitetsbevis. Det kunne for eksempel være en regning fra el- eller gasselskabet. Bare dit navn og adresse stod på konvolutten eller på brevhovedet, så var det fint.

Med sådan et stykke papir kunne du åbne en bankkonto, ansøge om et kørekort eller tage et lån.

Hvor vidt denne praksis stadig gælder, vides ikke.

Sådan kan du få et lån uden NemID

Som sagt, så er det mere indviklet og mere tidskrævende. Og ikke alle lånydere har lyst til at gøre det. Hvis du insisterer på denne mulighed, skal du kontakte lånyderen telefonisk. Så skal du aftale, hvordan du kan bekræfte din identitet uden NemID. De typiske muligheder ville være at scanne rejsepas eller kørekort og sende det med en email.

Husk, at der typisk vil gå flere dage, inden din ansøgning går igennem på denne måde.