Lån uden renter og gebyrer – det lyder for godt til at være sandt

Medierne har i lang tid tordnet imod hurtige lån uden renter og gebyrer. Et af argumenterne er, at et rente- og gebyrfrit lån lyder for godt til at være sandt, og fra et specifikt synspunkt er det da også rigtigt. Hvis du ikke betaler tilbage til tiden, så er det ikke rigtigt, at du får et lån uden renter og gebyrer, men hvis du betaler til tiden, kan det ofte være sandt.

Derfor får du her en vejledning til, hvordan du kan gøre det medierne synes er umuligt, hvordan du kan få et rente- og gebyrfrit lån.

Sådan sørger du for at du kan betale dit lån til tiden

Om et rente- og gebyrfrit lån forbliver fri for renter og gebyrer er ofte fuldstændig afhængigt af, om du er i stand til at betale til tiden, men sådan forholder det sig med de fleste lån. Hvis du overskrider betalingsfristen, så stiger det totale beløb, du skal betale tilbage.

Hvis du gerne vil undgå det, så læs med her, og find ud af, hvad du skal være opmærksom på, hvis du har planer om at tage et rente og gebyrfrit lån.

Læg et budget

Hvis du skal tage et lån i banken, bliver du bedt om at lægge et budget, og det er der en grund til. Der er ingen grund til, at det skulle forholde sig anderledes, bare fordi du låner penge et andet sted. Når det kommer til et rente og gebyrfrit lån, er der tillige ofte tale om en kort løbetid, og derfor bliver budgettet ekstra vigtigt. Det er din mulighed for at gennemskue, om du overhovedet har nogen chance for at betale pengene tilbage.

En god ting at have med i dit budget udover de åbenlyse poster som faste udgifter, mad og diverse, er en lille buffer, udover de penge der skal gå til dit lån. Et budget opfører sig nemlig tit anderledes i virkeligheden, end det gør på et excel-ark.

Sæt betalingen i gang på netbank

En af de værste undskyldninger når det kommer til ikke at få tilbagebetalt sit lån til tiden, er, at man har glemt at gøre det. Det betyder ikke, at det ikke sker. Det er bare en rigtig uheldig situation.

Derfor er det en god idé at sætte tilbagebetaling til betaling på netbank lige så snart du har fået pengene. Det er især en god idé, hvis du låner penge sidst på måneden og har en plan om at betale dem tilbage, så snart der kommer løn. På den måde behøver du ikke at gå og huske på det, så handler det bare om at få det gjort.

Hav en nødplan

Kender du udtrykket ”en ulykke kommer sjældent alene”?

De fleste mennesker der optager et rente og gebyrfrit lån, gør det fordi de akut mangler penge. Det kan f.eks. være en hastetur til tandlægen sidst på måneden, eller et ekstra stort bogindkøb ved semesterstart, der skal splittes over to måneder.

Lige meget hvad grunden er, så er det en god idé at have en nødplan, for som Murphys lov lyder ”alt der kan gå galt, vi gå galt”. Tænk hvis du har optaget et for at dække bogudgifterne ved semesterstart, du har styr på dit budget og så flækker du en tand. Det kan hurtigt betyde, at du kan få problemer med at betale tilbage.

Din nødplan behøver ikke at være meget mere end at låne pengene af en bekendt, eller at tage kontakt til din bankrådgiver. Lige meget hvad planen er, så er det bedre at have den og ikke få brug for den, end det er at få brug for den og ikke have den.

Hvem optager et rente og gebyrfrit lån?

Måske sidder du og undrer dig over, om der overhovedet er nogen, der optager et rente og gebyrfrit lån, og hvis der er, hvem er de så? Faktisk forholder det sig sådan, at godt hver fjerde unge mellem 18 og 29 har taget et kviklån. Flere eksperter peger på, at det er behovet for tilfredsstillelse, der ofte leder de unge ud i at optage et rente og gebyrfrit lån.

For mange er det en hurtig og uovervejet beslutning, der bliver taget for at dække et luksusbehov. Det er en af grundene til, at denne låntype ofte kædes sammen med dårlige lån og økonomisk ustabilitet, men det er heller ikke det, låntypen er beregnet til.

Der har været snak om at afskaffe eller problematisere låntypen, men mange politiske fortalere peger på, at der er en mening med låntypen. Meningen er nemlig at dække problematiske betalinger, der falder på uheldige tidspunkter. Låntypen eksisterer til den type udgifter, mange unge ville gå til deres forældre for at låne penge til – som eksempelvis tandlægen. Et rente og gebyrfrit lån giver den samme mulighed til unge, der af den ene eller den anden grund ikke kan gå til deres forældre for at få hjælp.