Har du brug for kredit? Sådan tager du et lån i 30 dage

I gamle dage hed det at købe på kredit, og det var noget, man kunne gøre i kiosker og i supermarkeder. I dag har låntypen løsrevet sig fra sælgerne og bliver i stedet udbudt af banker og andre lånudbydere, men konceptet er stadig det samme.

Hvis du skal bruge penge til noget lige nu, men ikke har pengene før lønningsdag, så kan du låne i 30 dage og betale tilbage, når du har fået løn. Der er flere forskellige typer aftaler, og derfor er det afhængigt af den enkelte lånudbyder, præcis hvordan aftalen ser ud. Fælles for rigtig mange af aftalerne er dog, at de er rentefri de første 30 dage, men det er alligevel en god idé at læse aftalen grundigt igennem, inden du låner i 30 dage.

Det skal du huske, inden du optager lån i 30 dage

Det er en god idé at få styr på, hvordan din økonomi ser ud, inden du låner penge, og det allerførste du bør gøre, er at lægge et budget. Især når der er tale om lån i 30 dage, kan det blive en dyr affære, hvis du regner forkert. Derfor er det smart at lægge budgettet omvendt. Altså i stedet for at prøve at få det passe med, hvordan det optimalt skal se ud, så gå ind på din netbank, og se, hvordan det har set ud i løbet af det sidste år.

Hvordan er dine leveomkostninger?

Dine leveomkostninger er en samlet post på dit budget. Den indeholder alt fra mad til lommepenge, gaver, fitnessmedlemskab, streamingtjenester osv. Selvfølgelig kan beløbet variere fra måned til måned, men en god regel er at regne gennemsnittet af de sidste 12 måneder.

Hvad med de faste udgifter?

De fleste mennesker har helt styr på deres faste udgifter, men det er alligevel en god idé at kigge dem igennem en ekstra gang. Måske er der noget, du har overset, som f.eks. en huslejestigning, en varmeregning eller noget helt tredje. Under alle omstændigheder er de i hvert fald en fast del af dit budget.

De uforudsete udgifter

Det er altid svært at regne med uforudsete udgifter, netop fordi de er uforudsete, men det betyder ikke, at du ikke har mulighed for at komme dem i forkøbet. En god regel er, at du tager den dyreste uforudsete udgift, du kan komme i tanke om, og regner med, at det sker en gang om året. Det er selvfølgelig mere realistisk, hvis der er tale om et tandlægebesøg, end hvis der er tale om et skift af taget på dit hus. Under alle omstændigheder så tag det beløb, du er kommet frem til, og divider det med 12.

Det er måske lidt mærkeligt at tale om uforudsete udgifter, når der er tale om et lån i 30 dage. Lånet, du er i gang med at tage, tager du højest sandsynligt for at dække en uforudset udgift, men det er alligevel godt at have med, for som bekendt kommer en ulykke jo sjældent alene.

Det totale regnestykke

Når du skal lave det store regnestykke, inden du optager et lån i 30 dage, så lyder det: Din indkomst – dine faste udgifter – dine leveomkostninger – beløbet til uforudsete udgifter. De penge, der er tilbage, er dem du har mulighed for at betale til et lån. Da der er tale om et lån i 30 dage, skal beløbet derfor være lige så stort, som det beløb du har tænkt dig at låne.

Kunsten at finde det billigste lån i 30 dage

Noget af det, man hører igen og igen, er, at man skal kigge på ÅOP’en (den årlige omkostning i procent), når man skal finde det billigste lån. Det gør sig også gældende, hvis du skal finde et lån i 30 dage. Det bliver dog hurtigt skræmmende, da ÅOP’en for et kortfristet lån tit kan løbe op i flere hundrede procent, og det er meget højt sammenlignet med almindelige lån, hvor den ofte ligger langt under 50%.

Grunden til det er, at ÅOP’en beregnes årligt, og måden man udregner den for et lån i 30 dage, er, at man antager, at du efter de 30 dage optager et nyt lån for at tilbagebetale det gamle, og det gør du igen efter den næste måned og igen efter den næste måned, og sådan bliver du ved, indtil der er gået et år.

Det betyder ikke, at du ikke bør optage et kortfristet lån overhovedet. Det betyder bare, at du skal være ekstremt påpasselig med at betale pengene tilbage, og at du selvfølgelig ikke bør optage nye lån for at tilbagebetale de gamle.

I sidste ende er ÅOP’en et tal, der kan bruges til at sammenligne lån, da den viser de totale omkostninger, og derfor kan du også bruge ÅOP til at sammenligne kortfristede lån. Tallene, du sammenligner, er bare højere, end hvis du sammenlignede ÅOP’en på almindelige lån.