Skal du tage et rentefrit kviklån?

Der kan være mange gode grunde til at tage et kviklån. Først og fremmest går det, som navnet antyder, rigtig hurtigt med udbetalingen, og det er som regel også en relativt simpel proces at blive godkendt til lånet. Det betyder naturligvis ikke, at alle kan få lånet, men selve godkendelsen kan tit ordnes på kort tid.

En type kviklån, som er lidt mindre kendt end det klassiske kviklån, er det rentefri kviklån. Det er en lånetype, hvor formålet med lånet er lidt mere fastlåst end ellers, og så er der selvfølgelig også den fordel, at du ikke betaler renter. Til gengæld kommer du til at betale for lånet på andre måder, og det skal du selvfølgelig være opmærksom på.

Hvordan adskiller det sig?

Der er mange muligheder, når det kommer til at låne uden renter. I de fleste tilfælde har låneudbyderen visse krav til, hvad du bruger lånet til, så det fungerer ikke ligesom almindelig kviklån, hvor der ikke bliver stillet nogen spørgsmål.

Det gør også, at et rentefrit kviklån ikke er ligeså fleksibelt som mange andre hurtige lån, hvilket både kan være en fordel og en ulempe. Hvis du står og skal bruge nogle hurtige penge til lidt af hvert, er det ikke denne type lån, du skal have fat i.

Det er ligeledes vigtigt at huske, at rentefrit ikke betyder det samme som gratis. Ofte er der store omkostninger i forbindelse med oprettelsen af lånet, og der kan sagtens være andre gebyrer, som kommer oveni løbende. Det giver god mening, for naturligvis er det aldrig gratis at låne penge. Selvom du ikke betaler renter, kommer rentefri lån derfor ofte til at koste noget i retning af det samme som lånene med renter. Dette gør, at folk i nogle tilfælde begår den fejl at gå ud fra, at lånet er gratis. De tænker ikke over, at der kommer andre afgifter i forbindelse med optagelsen af lånet, og derfor har de rentefri kviklån fået en del kritik.

Så længe du er opmærksom på, hvad du går ind til, kan disse lån dog være fine, hvis din situation er til det.

Hvordan virker et rentefrit kviklån?

Ved et almindelig kviklån får du bevilliget et beløb, som du selv bestemmer, hvordan du vil bruge. Når pengene går ind på din konto, er de dine, og så er der ikke nogen, som kontrollerer, hvad du går rundt og køber. Denne valgfrihed er nok en af grundene til, at kviklån er blevet så populære i Danmark. Der er mange, som er vilde med den frihed, lånene giver, og så er det selvfølgelig også smart, at det går så hurtigt.

Markedet for rentefri lån er også stort, men kravene til disse er en del anderledes. Du får ikke den samme frihed med sådan et, for her bestemmer låneudbyderen også. Det er tilfældet, fordi lånet optages i butikkerne, hvor du skal bruge pengene. Det kan både være fysiske butikker, men også i netbutikker. Hvis du for eksempel skal købe en ny computer, men ikke kan lægge pengene med det samme, kan du købe dem via et rentefrit kviklån – som så også kan kaldes en afbetalingsordning, dette kræver desuden heller ikke en kassekredit, dog kan de findes meget billigt. Du kommer altså ikke til at få pengene i hånden, men bliver simpelthen bare godkendt af butikken til at tage deres produkt med hjem, hvorefter du så afdrager på det hver måned.

Dog skal du være opmærksom på, at låneudbydere er forskellige, og at en aftale også kan forløbe på andre måder. Heldigvis er markedet stort, så i mange tilfælde vil du kunne finde et lån, som passer til dine behov. Det vigtigste er, at du husker at læse din låneaftale grundigt igennem, før du underskriver noget. Det kan simpelthen ikke understreges nok, og du skal aldrig føle dig forpligtet til noget, du ikke har lyst til.

Det skal du overveje

Inden du vælger at optage et rentefrit kviklån, skal du huske at tænke dig om. Som sagt skal du naturligvis være helt afklaret med, hvad der står i låneaftalen, og hvor meget du kommer til at betale ekstra i gebyrer.

Herefter er det også vigtigt at overveje, om din økonomi kan holde til det. Hvis du for eksempel skal afdrage 500 kr. om måneden, er det en god idé at skrive alle dine udgifter ned og se, om der er plads i budgettet til at lægge 500 kr. ekstra fast hver måned. Det skal jo ikke være sådan, at du pludselig ikke har råd til ordentlig mad, fordi du skal afdrage på en ny sofa. Derfor skal der altså bare være luft i økonomien, før du låner. Du kommer helt sikkert til at fortryde lånet, hvis det gør, at det bliver svært at holde skuden overvande.

Hvis du har fint med luft i økonomien, kan et rentefrit kviklån være en god ide. Det er selvfølgelig helt fair, at du godt kunne tænke dig nogle nye ting, og det skal der selvfølgelig være plads til. Så længe du tænker dig om og er helt indforstået med, hvad det er, du siger ja til.